Friday, May 25, 2012

Perusahaan membuat Gula Kabung di Peruang.

Bangsal tempat memasak gula kabung.
Air gula semakin pekat.
En Nawi dari Kg Peruang memberi penerangan bagaimana proses membuat gula kabung.
Sejenis akar yang digunakan untuk diletak dalam bekas mengumpul air kabung untuk mengelak air kabung jangan masam.
Bunga kabung yang yang akan dikerat hujung selepas berbunga.
Semakin tua pokok kabung semakin kebawah tempat keluar bunga kabung.
Buah kabung yang selalu orang rebus dibulan puasa terletak ditas bunga kabung.
Bekas plastik tempat mengumpul gula kabung semalaman.Masa dulu-dulu guna ruas buluh sahaja.
Guna kayu api untuk memasak air gula kabung.Tak kurang 5 jam barulah air gula itu pekat dan sedia untuk dituang kedalam acuan.
Bulatan buluh untuk tentukan size yang sama setiap keping gula kabung.

7 comments:

Razni Anuar Razali said...

Boleh saya tahu akar apa yang letak dalam bekas air kabung tu?

Razak Bin Ramli said...

Entah... saya pun dah lupa namanya.

Rohazlin Mohamad said...

bole x sy nak tau kat sana ae buat perusahaan buah nye x???

Razak Bin Ramli said...

Perusahaan buat buah kabung tak ada.
Cuma bulan puasa ada juga orang jual biji buah kabung yang rebus...

Aziz Ahmad said...

assalammualaikum,

terima kasih kpd tuan kerana dapat memberi maklumat tentang cara buat gula kabong.

Muhammad Nur Akhbar said...

Assalamualaikum... bolehkah tuan beri info atau cara untuk menghubungi syarikat yg mengusahakan gula kabung ini?

Razak Bin Ramli said...

Waalaikumusalam,ini perusahan orang kampung saja.
Produk untuk pasaran tempatan sahaja.
Saya tak ada pulak nombor telefon abang yang buat gula kabung ini.